Kuinka moni teistä miettii tuotetta ostaessa, että mistä sen hinta muodostuu? Itse tuottajana/yrittäjänä mietin että mikä on ollut sen tuotteen tai palvelun kaari siihen kun sen ostan. En todellakaan kulje kalkulaattori kädessä 🙂 kaupassa, mutta toisinaan kyllä laskenkin.
Suoramyyjä laskee tuotteelleen sellaisen hinnan että sillä pystytään kattamaan kulut, ja niin että siitä jäisi joku roponen itsellekin palkaksi tehdystä työstä.
Nyt puhun siis vaan omasta puolestamme, eli maidon tuottajat voisivat kertoa oman polkunsa tai normilihakarjan tuottajat, jotka teurastamoille myyvät eläimet, voisivat kertoa oman polkunsa.
Suoramyyjä hoitaa pääsääntöisesti kaiken itse,pl teurastuksen. Meillä eläimen alku alkaa poikimisen valvomisella, joskus menee hyvinkin ja joskus taas tarvitaan apuja.
Vasikka saa alkunsa ternimaidolla, joka on kaiken alun a ja o; siinä on kasvuun lähdön kaikki tarvittava mukana ja näin turvataan hyvä alku. Emolle syötetään ravinteikkaampaa heinää, että maidontulo säilyisi korkeana. Vasikka kasvaa emosa alla vajaan vuoden, jolloin ne vieroitetaan ja alkaa itsenäinen elämä. Uudessa laumassa kesälaitumet ja talvella heinä on kasvaville tarkoitettua; enemmän valkuaista kuin vanhemmilla emoilla.
Seuraavien n. kolmen vuoden aikana eläintä hoidetaan, harjataan, pidetään onnellisena. Huolehditaan kivennäiset, vedet ja sähköt että pysyvät aidoissaan.
Kun tulee aika lähteä teuraaksi niin me kyydimme eläimen itse perille. Meillä ei lähellä ole teurastamoa, eli n. 200 km tulee suuntaansa. Teurastus ei ole halpaa, kiitos tämän Suomen älyttömän korkean byrokratian, eikä sen tarvitsekaan halpaa olla. Siellä taas tulee vastaan se, että teurastamo elättää itsensä, ja nyt puhun siis pienteurastamoista mitä käytämme. Pieni selvennys joillekin; eli suurin osa lihakarja tiloista myy eläimensä esim atrialle tai saarioiselle, nämä maksavat lihakilojen mukaan yrittäjälle,ja Atria/Saarioinen myy taas lihat kauppoihin.
Eli me suoramyyjät hoidamme itse kuljetuksen, hoidamme teurastusmaksun ja sitten myös lihat haemme itse sieltä n. 200 km
päästä takaisin tilalle. Sen jälkeen laitamme lihat kylmiöön n. 0 asteeseen mureutumaan kuukaudeksi. Ja vasta tämän jälkeen lihat on myytävissä asiakkaalle. Jämsä on haasteellinen paikka toimia yrittäjänä, joten meiltäkin menee n. 85 % etelä-suomeen luomulihan ystäville. MUTTA nyt tullaan siihen ylämaannaudan lihan hintaan; lihan laatu on koostumukseltaan laadukkaampaa kuin normi maitorotuisten nautojen liha.
Laatu maksaa aina, ja tässä tapauksessa lihan koostumus maksaa. Omegat, proteiinit, rasvat ovat kohdillaan että voidaan puhua terveellisestä punaisesta lihasta, sitä se on.
On hyvä että on vaihtoehtoja, on hyvä että on erilaisia tuottajia ja jokainen valitsee sen oman tavan toimia.
Some on ihmeelinen paikka; on kuva eläimestä mikä menee auton kyytiin kohti teurastamoa. Se eläin voisi yhtähyvin olla menossa ”naisiin”, mikäs sen parempi paikka siitossonnille 🙂 Eläin ei tiedä sitä matkaa, vaan tarkoitus on että se matka onnistuu ja tarkoitus on että jos matka päätyy teurastamolle niin siellä eläintä liikutellaan sen vaistojen mukaan; ei pakottaen vaan omien ehtojen mukaan edeten. Teurastus on asia josta ei saa kaunista vaikka miten selittäisi, mutta sen sen asian pystyy hoitamaan niin että eläin ei tunne tuskaa, kun asian hoitaa ammattitaitoinen ihminen.
Haluankin että ihmiset/kuluttajat antaisivat ajatuksen sille tuotteen kaarelle, minkä se on läpikäynyt. Kaikilla on vaan nykyään niin kiire että arkea pyöritetään vauhdilla ja monet asiat on saatava helposti siihen nenun eteen. Haluankin antaa ihan mielettömän ison kiitoksen Teille asiakkaamme ja toivottavasti myös uusille asiakkaille, kun olette ostaneet suoraan meidän tilalta lihaa. Olette kullan arvoisia!!
Huomen aamulla taas Transporterin nokka lähtee kohti Luomulihan ystäviä 🙂 Nähdään <3