Raakakypsytys ja reseptit

Mitä raakakypsytys tarkoittaa?

Raakakypsytys mureuttaa lihaa jo ennen ruoanlaittoa. Raakakypsytettävää lihaa säilytetään vakuumiin pakattuna kylmässä, jolloin lihan sidekudos hajoaa ja liha mureutuu. Saat lihan meiltä valmiiksi raakakypsytettynä aina silloin, kun siitä on lihalle hyötyä.

Kaikkiin ruhonosiin raakakypsytys ei tehoa; ne pehmenevät vasta ruoanlaitossa, keittämällä tai hauduttamalla.

Mitä nauta on?

Ylivoimaisesti suurin osa naudanlihasta saadaan lypsylehmistä. Liharotuisten nautojen tehtävä on tuottaa lihaa ja niiden maito menee vasikoille. Liha ei piilottele rasvaa, kaikki rasva on näkyvissä. Haitalliset piilorasvat tulevat muualta!

Muutamia vinkkejä lihan käyttöön ja reseptejä:

NAUDAN ULKOFILEE leikataan pihveiksi tai paistetaan kokonaisena. Suikaloituna tai kuutioituna se sopii patoihin, kastikkeisiin ja wokkeihin. Jääkylmästä ulkofileestä leikataan läpinäkyvän ohuet riimihärkäviipaleet.

Naudan sisäfileestä paistetaan parhaat pihvit: paksut chateubriand -tyyppiset tai ohuet pikku medaljongit. Upea ruoka valmistuu, kun naudan sisäfilee kypsennetään kokonaisena.

Paistaminen: Pihvin paistoaika riippuu pihvin paksuudesta, pihvin lämpötilasta pannuun pantaessa ja paistolämpötilasta. Hyvä muistisääntö pihvin paistoon on sentti per minuutti. Kuumenna pannu hyvin ennen pihvien paistoa, paista kerralla 2–4 pihviä, käännä vain kerran.

Paksut pihvit: Kypsennä paksuja pihvejä (4–6 cm) pannuruskistamisen jälkeen uunissa noin 150 asteessa, alumiinifolioon käärittynä tai vuoassa foliolla peitettynä 5–10 minuuttia. Anna pihvien ”levätä” ennen syöntiä noin 10 minuuttia.


 

paahtopaisti

Reseptit:

Pihvit kymmenelle

Kuumenna rasvaseos ja paista pihvien pinta kiinni kuumassa pannussa nopeasti. Siirrä pihvit uunivuokaan ja jäähdytä nopeasti. Peitä vuoka kelmulla ja säilytä tarvittava aika jääkaapissa. Voit valmistaa pihvit tähän asti vaikka jo edellisenä päivänä.

Ruokailu: Kuumenna uuni 225–250 asteeseen. Poista kelmu ja työnnä vuoka uuniin.

Loppukypsennä pihvejä halutusta kypsyysasteesta ja pihvien paksuudesta riippuen 5–8 minuuttia juuri ennen tarjoilua. Kuten kaikilla pihviaterioilla valmista muut pihvien kanssa tarjottavat lisukkeet ennen pihvien paistamista

SISÄPAISTI sopii leikkeisiin, pihveiksi ja kokonaiseksi uunissa tai padassa kypsennettäväksi paistiksi.

Wieninleike (2 annosta)

2 kpl (250 g) naudan sisäpaistiviipaletta
½ dl vehnäjauhoja
¾ tl suolaa
½ tl karkeaksi rouhittua valkopippuria
1 kananmuna
½ dl korppujauhoja

Paistamiseen
2 rkl  öljyä
2 rkl margariinia

Pinnalle
1 sitruuna
muutama rucolanlehti
tilkka  öljyä
4–8 varrellista kaprista

Nuiji lihaviipaleet ohuiksi pihveiksi muovipussin kätkössä.

Ota kolme lautasta: mittaa vehnäjauhot, suola ja pippuri yhdelle, kananmuna toiselle ja korppujauhot kolmannelle. Vispaa kananmunan rakenne rikki.  Pane rasvat paistinpannuun ja kytke lämpö keski /miedolle lämmölle.  Kääntele pihvit ensin vehnäjauhoissa, huljauta kananmunassa ja pyöräytä ohut korppujauhokerros päälle viimeisenä. Pane leikkeet pannuun silloin kun kiinteä rasva on aavistuksen verran ruskistunut. Paista leikkeet molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi ja rapeiksi.  Paista leikkeiden kupeessa sitruunapuolikkaisiin kaunis paistopinta. Nauti rucolan, kapriksien ja perunamuusin kera.

Lehtipihvi (2 annosta)

Nuiji sisäpaistiviipaleet ohuiksi pihveiksi muovipussin kätkössä.

Kuumenna öljy kuumaksi paistinpannussa ja paista pihvit yksi kerrallaan

2 kpl (250 g) naudan sisäpaistiviipaletta molemmilta puolilta.
1 rkl öljyä

Tarjoa lämpimiltä lautasilta maustevoin tai tuorejuuston, rapeiden ranskalaisten ja hunaja-rakuunaporkkanoiden kera.

Tarjoiluun
30 g maustevoita tai maustettua

Muista: Rasva tuottaa maukkaan ja rapean paistopinnan.

Kun paistolämpötila on oikea, pihvi ei ime rasvaa itseensä, paistorasva jää pannuun eikä sitä kaadeta pihvin päälle. Käytä paistamiseen öljyä, margariinia tai juoksevaa margariinia

ULKOPAISTISTA tehdään suussa sulavat kastikkeet ja padat. Hauduttaminen viimeistelee ulkopaistiruoat herkullisiksi.

Stroganoff (6 annosta)

700 g naudan ulkopaistia kuutioina
1 sipuli silputtuna
2 rkl öljyä tai margariinia
1 tl suolaa
¾–1 tl karkeaksi rouhittua mustapippuria
1 lihaliemikuutio
3 rkl vehnäjauhoja
¾ dl tomaattipyreetä
1 tl sokeria
1 laakerinlehti
5–6 dl  vettä

Pinnalle

2 tomaattia
purjoa tai kevätsipulia
1 prk (120 g) smetanaa

Ruskista huoneenlämpöiset lihakuutiot ja sipulisilppu useammassa erässä paistinpannussa ja kaada ruskistetut kuutiot pataan tai kasariin. Mausta lihakuutiot suolalla ja pippurilla ja sekoita murennettu liemikuutio ja jauhot joukkoon.

Lisää pyree, sokeri, murskattu laakerinlehti ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä, silloin tällöin sekoittaen 60–90 minuuttia. Tarkista lihan kypsyys ja maku maistamalla, lisää mausteita tarvittaessa.

Halkaise tomaatit, poista siemenet ja kuutioi puolikkaat sekä silppua pala purjon vihreää lehteä tai kevätsipuli. Vaahdota smetana kevyesti ja tarjoa lisukkeet stroganoffin kanssa. Nauti täysjyväriisin tai juuresmuusin kera.

Liha- juurespata savustuspussissa (4 annosta)

400 g naudan ulkopaistikuutioita
2 rkl öljyä tai margariinia
1 ½  tl  yrtti-pippurisekoitusta
1 tl suolaa
2 porkkanaa
1 pieni palsternakka
1 pieni lanttu tai nauris
8 pientä perunaa
4 tomaattia

Uunikypsennykseen

1 savustuspussi liharuokien valmistamiseen uunissa

Ruskista huoneenlämpöiset lihakuutiot kahdessa, kolmessa erässä paistinpannussa, kaada sekoituskulhoon ja mausta ne.

Sekoita kuoritut ja kuutioidut juurekset, kuoritut perunat ja silputtu purjo, piparjuurilastut ja lohkotut tomaatit lihakuutioiden joukkoon.

Kauho seos savustuspussiin.

Sulje pussi ja nosta se uunipellin päälle, purupuoli alaspäin.

Kuumenna uuni 250 asteeseen ja työnnä pelti uunin pohjalle.

Kypsennä 250 asteessa 15 minuuttia niin että savustus aktivoituu. Alenna lämpötila 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä hauduttaen uunin keskitasolla 50–75 minuuttia. (Lue savustuspussin käyttöohje pakkauksesta.)

Nosta pelti uunista ja anna makujen tasaantua suljetussa pussissa noin 15 minuuttia.

Avaa pussi ja nauti pata raikkaan salaatin kanssa.

NAUDAN LAPA sopii pitkän haudutuksen uunissa tai liedellä vaativiin ruokiin kuten esim. karjalanpaisti-tyyppisiin ruokiin.

Pieni luu lapapalassa antaa liemelle täyteläisen maun.

Karjalanpaisti (6 annosta)

1kg  naudan lapaa kuutioina
2 sipulia
1 tl suolaa
10 mauste- tai mustapippuria
2 porkkanaa
pala lanttua ja palsternakkaa
kiehuvaa vettä

Kuumenna uuni 250 asteeseen.

Levitä huoneenlämpöiset lihakuutiot laakeaan uunivuokaan, työnnä vuoka uuniin ja anna kuutioiden ruskistua 10–15 minuuttia.

Kaada lihakuutiot paistoliemineen pataan tai uunivuokaan, ripottele mausteet päälle ja sekoita sipuli- ja juurespalat vuokaan. Kaada kiehuvaa vettä pataan niin että ainekset juuri ja juuri peittyvät.  Alenna uunin lämpötila 175 asteeseen, työnnä karjalanpaisti uuniin ja kypsennä noin 90 minuuttia.

Sekoita pari kertaa kypsentämisen aikana, tarkista maku  ja lisää mausteita ja kiehuvaa vettä tarvittaessa. Lientä saa kypsennyksen aikana haihtua sen verran että pinnalle tulee rapean ruskeita lihapaloja.

Nauti perunoiden tai muusin kanssa.

(Reseptien lähde: www.lihatiedotus.fi)

Comments are closed